Harilik kurk (Cucumis sativus) kuulub kõrvitsaliste sugukonda, on üheaastane soojanõudlik rohttaim. Kurgi kõige suurem väärtus on veesisaldus (96–97%), spetsiifilise lõhna annavad talle eeterlikud õlid, vitamiini­kogus ei ole märkimisväärne. Kurki kasutatakse värskelt, marineeritult, konserveeritult, soolatult.


VALI SOE KASVUKOHT
Kurgitaimed kasvavad hästi kiiresti soojenevas, huumusrikkas parasniiskes saviliiv- või kergemas kuni keskmise raskusega liivsavimullas, kus on neutraalse reaktsiooniga pH 6,5–7,5. Soovitatavalt võiks valida lõunapoolse kallakuga, tuulte eest kaitstud ja päikesele avatud kasvuala.
Eelviljadeks sobivad kaunviljad ja seller, kuid mitte kõrvitsalised. Orgaaniline väetis mõjub saagikusele hästi, kurgitaimed kasutavad seda paremini kui teised köögiviljataimed. Peenras kasvatades on soovitatav laotada peenra põhja kõdusõnnik või kompost, mis katta vähemalt 10–15 cm mullakihiga, millele võib katteks panna veel musta kile või peenravaiba.

Edasi lugemiseks telli ajakiri Kodukiri